Tilbage til kortet
Veje til samskabelse

At vække den lokale stolthed

En ekstern person kan ofte se nye ting i et landskab, som lokale borgere ikke er opmærksomme på. Den lokale stolthed kan også vækkes ved samtaler på workshops med afsæt i værdier, der udpeges på områdekort, fotos af særlige steder eller en vandretur i det lokale landskab.

Et vigtigt element i planprocesser, der handler om at udvikle et lokalområde, er at finde ud af, hvad der er værdifuldt, og hvad der har betydning for de mennesker, der bor i og bruger det.

En måde at vække lokale værdier til live på er at få fagfolk udefra til at se på et lokalområde. Med deres eksterne blik kan de fortælle nye historier på baggrund af det, de ser, og den viden de har om området. Det kan være en kulturhistoriker, som dykker ned i områdets kulturhistorie, en geolog som kan fortælle om områdets geologiske dannelseshistorie, eller en biolog, som kan fortælle om området særlige flora og fauna.

Under udviklingen af en landskabsplan i det nordlige Jylland, kom inddragelse af en ekstern fagperson til at spille en central rolle. I starten havde beboerne en relativ negativ opfattelse af deres landsby. Den var kedelig, der var ingen udvikling, og der var stort behov for forandring, mente de. På et borgermøde fortalte en kulturhistoriker, at landsbyen slet ikke var kedelig, men snarere en enestående landsby. Der var nemlig ikke tale om én landsby, men hele tre landsbyer på ét og samme sted. En middelalderlandsby med en af landets ældste og mest intakte middelalderkirker i centrum af byen. En mere eller mindre intakt t-formet andelslandsby præget af rødt murstensbyggeri. Og en klassisk parcelhus landsby fra 1970’erne placeret i to områder i kanten af byen. For deltagerne i processen skabte den eksterne fortælling om landsbyens struktur og historiske udvikling et helt nyt syn på deres sted. Oplægget var med til at vække den lokale stolthed og engagement i landsbyens fremtid: hvad skulle bevares, og hvad kunne styrkes og forbedres.

I en fotokonkurrence i forbindelse med et landskabsprojekt i Skalsådalen blev dette billede af hvor Skalsåen løber sammen med Kongsvad Mølleå sendt ind med teksten ‘Det er et fantastisk naturområde med fugle og råvildt.’ Foto: Lise Storm.

Andre metoder kan også bruges til at bringe det, som anses for værdifuldt og som ønskes styrket frem i lyset. Det kan være workshops, hvor borgere kommer på banen med deres ideer via rundbordssamtaler. Fokus kan her være på særlige aspekter ved det fysiske landskab, som deltagerne holder af, men også på sociale aspekter som anses for værdifuldt, f.eks. et godt naboskab eller et godt socialt sammenhold i lokalområdet. Som facilitator kan man også bede deltagerne udpege særlige steder på et kort og fortælle en historie, der knytter sig dertil. Man kan også hjælpe samtalen på vej gennem fotos, som deltagerne selv har medbragt, og som viser de steder, der er værdifulde for dem. Man kan også igangsætte en fotokonkurrence, hvor man beder folk tage billeder af særlige steder i deres lokalområde. Endelig er organiserede bus- eller vandreture i et lokalområde, også gode metoder til at vække lokale værdier til live på og skabe stolthed.

Forbundne fortællinger

2023-05-11T14:43:37+02:00
Go to Top