Find vej i lovens landskab
Selvom medarbejdere i den offentlige forvaltning har indsigt i lovgivning og støtteordninger, kan krav og regler støde mod hinanden, når nye naturprojekter begynder. Det er vigtigt at forstå, hvordan rammerne påvirker lodsejere og andre borgere, så man sammen kan finde konkrete løsninger, der indfrier projektets visioner.
Natur- og landskabsforvaltningen styres af kompleks lovgivning, konkret regulering og forskellige støttemuligheder. Mens medarbejdere i den offentlige forvaltning generelt har overblik over ordninger og indsigt i offentlige tilskudsmuligheder, vil der opstå situationer, hvor forskellige dele af lovgivningen eller støttemulighederne støder mod hinanden. Det kan være uhensigtsmæssige krav eller regler, som er fornuftige i én kontekst, men som er modstridende i en anden. Der er sjældent nogen, som ved alt eller besidder fuld information.
De udfordringer kan konkret betyde, at projekter forsinkes eller helt bremses. Det kan også skabe mistillid blandt borgerne, som mister tiltroen til, at den offentlige forvaltning har det store overblik og vil dem det bedste. Der kan opstå fortællinger om, at myndighederne har ’skjulte dagsordener’ og forsøger at opnå accept af et tiltag, der ikke kommer alle lige meget til gode. Fortolkninger og rygter om interessekonflikter cirkulerer ofte blandt både myndighedspersoner, lodsejere og andre lokale borgere.
For at imødegå dette er det vigtigt for den offentlige forvaltning at holde sig mest muligt opdateret på den gældende lovgivning og på støtteordningerne. Men det er også vigtigt at undersøge, hvilke udfordringer og modstridende krav forskellige aktører oplever i den konkrete situation. Det kan gøres ved at tale med den enkelte lodsejer, spørge ind til hvilke ordninger, denne arbejder med og hvilke modstridende regler, personen oplever.
Denne nysgerrighed på hinandens situation og perspektiv er samtidig en anerkendelse af, at andre har en relevant viden. At de har interesser, som der bør tages højde for – også selvom man er uenig. Samtidig giver det mulighed for at vise, at man ’spiller med åbne kort’ og ikke har skjulte dagsordener med projektet. Det giver mulighed for at finde konkrete løsninger og identificere relevant rådgivning, f.eks. i forhold til lodsejernes situation.
Eksempler på konkrete fortællinger
Spørgsmål til refleksion
Spørgsmålene kan bruges til inspiration, når man skal planlægge eller deltage i et natur- eller landskabsprojekt:
Hvilke fortællinger cirkulerer blandt lodsejere om lovgivning, regler og støtteordninger?
Er det muligt at få indflydelse på eller ændre reglerne? Eller kan der findes måder at kompensere for mangler og uhensigtsmæssigheder i støtteordningerne og stadig opnå projektets mål?
Hvad kan man som offentlig forvaltning gøre for at være transparent og ’spille med åbne kort’ om regler og muligheder?