Samskabte Landskaber
En guide til at skabe bedre processer, helhedsorienterede planer og lokalt engagement i klima-, miljø- og landskabsprojekter.
Klima-, miljø- og biodiversitetskrisen stiller nye krav til, hvordan vi bruger og indretter fremtidens landskab. Skal arealpuslespillet gå op i rette tid, må nye projekter og planer fokusere på helhedsløsninger og tilgodese flere hensyn på én gang. Samskabte Landskaber er en guide til projektledere, som vil mobilisere ressourcer og nye ideer, skabe multifunktionelle løsninger og sikre lokalt engagement i landskabsforvaltningen.
I samskabelse påvirker forskellige aktører et projekt og udvikler konkrete tiltag med deres ressourcer, viden og interesser i et landskab og dets fremtid. Fortællinger og kommunikation er greb til samskabelse, som kan bruges til at udvikle multifunktionelle løsninger.
Guiden giver konkrete metoder til at arbejde med fortællinger og kommunikation i et projekt. Den giver bud på, hvordan myndigheder kan samarbejde på tværs og med forskellige borgere og aktører for at mobilisere og realisere et steds multifunktionelle potentialer.
Samskabte Landskaber udfordrer også også den monofunktionelle, siloopdelte tilgang i mange projekter og ordninger ved at inspirere til sammenhængende planlægning.
Fortælletyper
Guiden opererer med fire typer af fortællinger, der har forskellige funktioner i en samskabende proces.
Guidens opbygning
Del 1 er en introduktion til de centrale begreber samskabelse, fortællinger og kommunikation.
Del 2 er en guide til multifunktionel samskabelse i et projektforløb opdelt i de seks faser:
I · Formål og organisering
II · Social forundersøgelse
III · Borgermøder
IV · Idéudvikling
V · Implementering
VI · Afslutning og evaluering
Del 3 præsenterer erfaringer fra multifunktionelle jordfordelingsprojekter i Skalsådalen, Nørreådalen og Glenstrup Sø. Her kan man lære af gode eksempler og faldgruber i arbejdet med borgergrupper, tværfaglig projektledelse, idéudvikling og mødeafvikling.