Ha’ blik for de sejlivede fortællinger
Når nye landskabsprojekter starter, påvirkes processen ofte af tidligere møder mellem borgere og myndigheder. Tidligere oplevelser kan både være afsæt for et godt samarbejde eller for gensidig skepsis og mistillid, der påvirker mulighederne for forandring.
I mange lokalsamfund har lodsejere og andre borgere erfaringer med og forudindtagelser om den offentlige forvaltning. Både fra daglige myndighedsmøder og fra udviklingsprojekter i det åbne land. Nogle projekter, initiativer og samarbejder er gået som planlagt. Andre er kuldsejlet, har manglet finansiering, eller er endt på måder som enten lokale borgere eller projektledere ikke ønskede sig det. Kort sagt, har borgerne ikke altid positive erfaringer med offentlige projekter med i bagagen, og fortællingerne om de erfaringer kan cirkulere i et lokalsamfund i flere årtier.
Lokale borgere kan have en forventning om, at myndighederne ikke altid vil dem det bedste. Eller at de ikke altid kan stole på, hvad myndighederne siger. Lodsejeres og særligt landbrugeres indtryk af den offentlige forvaltning er desuden farvet af de kontrolbesøg, de får fra myndigheder. Disse kan skabe en vis uro og resultere i mistillid og skepsis. Fortællinger om de møder spiller ind, når andre eller de samme offentlige aktører ønsker at skabe nye natur- og landskabsprojekter i områder, hvor der i dag er landbrugsdrift.
Mange nye projekter kræver lokal opbakning og forankring. Derfor har det stor betydning, hvordan lokale borgere opfatter myndighedernes troværdighed. Mistillid og skepsis skaber modstand mod nye projekter og tiltag, og kan føre til at projekterne må skrinlægges. Omvendt kan tillid og lokalt engagement bidrage til at gøre gode projekter endnu bedre. En vej til god samskabelse er at synliggøre de tidligere erfaringer.
Lyt nedenfor til konkrete eksempler på, hvordan landbrugere og andre borgeres tidligere oplevelser med den offentlige forvaltning påvirker nye samarbejdsprocesser.
Eksempler på konkrete fortællinger
Spørgsmål til refleksion
Spørgsmålene kan bruges til inspiration, når man skal planlægge eller deltage i et natur- eller landskabsprojekt:
Hvilke tidligere møder mellem borgere og myndigheder i lokalområdet kan påvirke det nye projekt? Hvordan?
Hvad kan borgere og myndigheder gøre for at synliggøre fortællingerne om tidligere erfaringer?
Hvilken berettiget kritik af tidligere projekter kan man imødekomme? Hvordan kan mistillid og konkrete udtryk for skepsis mellem borgere og myndigheder bedst håndteres, så dialogprocessen bliver god?